BLOG INI TELAH DIMULAKAN PADA 13 SEPTEMBER 2012. NAMA SAJA KEDAI 25 JAM, TAPI BLOG INI TIDAK MENJUAL APA-APA PRODUK PUN. TERUSKAN MEMBACA KERANA BANYAK INFO-INFO YANG MENARIK DI SINI. TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBACA -tokai kedai

Thursday, September 20, 2012

Asteroid Akan Menghempas Bumi 15Feb 2013..!!
Sebuah Asteroid yang dinamakan 2012 DA14, akan bergerak melintasi bumi dengan jarak yang tersangat dekat pada 15Feb 2013. Jarak laluan asteroid dengan bumi pada waktu itu adalah sejauh 17,000 batu (27,000 KM). Lebih dekat dari jarak Bulan ke Bumi iaitu kira-kira 250,000 batu. gambar: laluan 2012 DA14gambar: kedudukan 2012 DA14 dalam sistem suria


Ramai yang risau asteroid ini akan terhempas ke bumi akibat graviti bumi. Tapi pakar anstronomi mengesahkan kejadian ini tidak akan berlaku kerana jarak ia melepasi bumi adalah sangat jauh dan tak akan terjejas dengan kesan graviti dari bumi. Lintasan Asteroid itu juga tak akan memberi kesan apa-apa di bumi seperti letupan gunung berapi dan air pasang surut.
Ini adalah pertama kali ahli anstronomi dapat menjangkakan laluan asteroid yang paling dekat dengan bumi. Sebelum ini, kebanyakkan asteroid yang melepasi bumi dapat diketahui hanya selepas ia melepasi bumi tanpa ada warning ataupun jangkaan. Nak ambil video dan gambar pun tak sempat. 
gambar: kenyataan dari NASA
Ingat Semua..Febuari Tahun Depan..!!! Buat Reminder kat Henpon Korang Siap-Siap..!! Jangan lepaskan Peluang sekali seumur hidup ini..!!!!
wachaa!!!No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...