BLOG INI TELAH DIMULAKAN PADA 13 SEPTEMBER 2012. NAMA SAJA KEDAI 25 JAM, TAPI BLOG INI TIDAK MENJUAL APA-APA PRODUK PUN. TERUSKAN MEMBACA KERANA BANYAK INFO-INFO YANG MENARIK DI SINI. TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBACA -tokai kedai

Tuesday, October 9, 2012

Bayangan Malaysia Pada Masa Akan Datang

Gambar: Gambaran pelukis pelajar Lim Kok Weng


Jika pada 100 tahun yang lalu, kita boleh lihat di dalam gambar-gambar lama yang bangunan tidak lah banyak sangat. Bandar-bandar utama pun pembangunannya hanyalah sedikit. Bangunan pencakar-pencakar langit jarang dilihat. Di Tanah Melayu pula ada juga pembangunan tetapi teramat sedikit. Yang ada hanyalah bangunan-bangunan yang beberapa tingkat sahaja.  Gambar: Kelab Lumba Kuda Selangor diambil pada 1895


Gambar: Ini adalah tapak dimana Kelab Lumba Selangor sekarang. 


Pada masa sekarang, manusia pun dah semain maju. Banyak kemajuan dan permodenan telah berlaku. Bangunan yang hebat hebat dan cangih-canggih telahdibina dengan senibina yang begitu memukau. Semakin lama, semakin banyak dan semain tinggi tinggi bangunan dibina. 

Apa agaknya akan berlaku pada masa 100 tahun dari sekarang? 

Di sini adalah ilham pelukis tentang gambaran bandaraya bandaraya di masa hadapan. Saya rasa gambaran ini bukannya mustahil kerana jika kita lihat pada masa sekarang pun pembangunan yang berlaku di banda-bandar utama dunia pun dah semakin pesat. 

Apapun, lukisan gambaran yang saya tunjuk di blog ini memang amat menarik dan cantik. Ia diambil dari pelbagai pelukis antarabangsa.

Harap semoga gambar-gambar ini menjadi inspirasi kepada artis-artis khususnya pelukis pelukis mahupun designer-designer tanah air kita. Gambar: Mungkin ini adalah Kuala Lumpur pada 100 tahun akan datang.
Gambar: Suasana di kampung di pedalaman Sabah?gGambar: Mungkin ini gambaran di kawasan kilang-kilang yang jauh dari bandar.
Gambar: Johor Bharu?Gambar: Genting Highland..!!!


Gambar: Petaling Street?


Gambar: Gunung Mat Cincang, Langkawi ? who knows? hehe.

3 comments:

  1. huiiina .. melampau suda 2 ahahha

    ReplyDelete
  2. Yela min..Insha Allah smua akn jdi knyataan kalau pmimpin skarang brubah sikap dn sntiasa brpandangan jauh.
    Gmbar yang dkat atas tu aku pilih JB..lgi mnarik bntuknya

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...