BLOG INI TELAH DIMULAKAN PADA 13 SEPTEMBER 2012. NAMA SAJA KEDAI 25 JAM, TAPI BLOG INI TIDAK MENJUAL APA-APA PRODUK PUN. TERUSKAN MEMBACA KERANA BANYAK INFO-INFO YANG MENARIK DI SINI. TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBACA -tokai kedai

Tuesday, October 2, 2012

Otak Kanan @ Otak Kiri : Mana satu Otak kita?




Otak adalah satu perkara yang cukup luarbiasa. Saya meminati sains di sebalik ciri-ciri otak kiri dan otak kanan. Tetapi saya tidak mahu pergi jauh mengkaji ke dalam sains kerana saya nak berkongsi cara mudah untuk mengetahui adakah kita seseorang yang pakai otak kiri ataupun otak kanan.

Pertama, liihat gambar bawah ini untuk menentukan jika anda melihat wanita berpusing arah jam atau mengikut arah lawan jam.




Jika anda melihat wanita ini berpusing arah jam, anda sepatutnya menggunakan otak kanan anda.

Jika anda melihat ia mengubah cara lain, (wanita berpusing melawan arah jam), anda sepatutnya menggunakan otak kiri anda.

Sesetengah orang boleh membuat wanita berpusing kedua-dua belah, tetapi kebanyakan orang melihat ia menjadikan hanya satu cara. Hanya kira-kira 15% daripada penduduk dunia boleh melihat wanita ini atau membuat dia berpusing kedua-dua arah ikut jam mahupun lawan jam.

Apakah maknanya untuk menjadi otak kiri atau otak kanan?

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa orang-orang yang dikuasai oleh sebelah kanan otak adalah memiliki ciri-ciri berikut:

- berseni
- kreatif
- emosi
- sangat imaginatif
- Penutur animasi yang menggunakan tangan mereka
- tidak mahu mengikuti peraturan yang seolah-olah tidak penting kepada mereka
- spontan
- dapat bermimpi dalam warna
- sensitif kepada bau dan tahu minyak wangi anda dengan hanya bau sahaja
- sering dilihat sebagai kurang nilai atau  orang yang di atas pagar


Orang yang dikuasai oleh otak kiri pula adalah:

- berfikiran logik
- menganalisa fakta-fakta
- berfikiran tumpul
- menilai untuk menentukan masalah
- tetap dengan pelan dan matlamat
- pentingkan kesempurnaan
- mempunyai harapan yang tinggi
- perlahan untuk bertindak balas
- berorientasikan sikap terperinci
- mudah memberi tumpuan kepada tugas








Saya begitu terpesona kerana boleh melihat wanita ni berpusing di kedua-dua arah.

Jadi, saya telah mengambil satu ujian , lalu saya mendapati yang saya menggunakan 63.6% otak kanan, dan 36.4% otak kiri.


ini adalah keputusan ujian test saya:
Brain Lateralization Test Results
Right Brain (63.6%) The right hemisphere is the visual, figurative, artistic, and intuitive side of the brain.
Left Brain (36.4%) The left hemisphere is the logical, articulate, assertive, and practical side of the brain
Are You Right or Left Brained?(word pair test)
personality tests by similarminds.com


Kalau korang nak ukur otak anda pula, boleh cuba test. klik sini.

sila share keputusan korang dengan saya ya!







4 comments:

  1. aku bole tgok dia pusing dua2 arah. sumpah! taktau la gambar tu tipu or not -.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku satu arah jek...belah ikut jam

      Delete
  2. Aida dapatt tgk dia pusing dua2 arah ...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...