BLOG INI TELAH DIMULAKAN PADA 13 SEPTEMBER 2012. NAMA SAJA KEDAI 25 JAM, TAPI BLOG INI TIDAK MENJUAL APA-APA PRODUK PUN. TERUSKAN MEMBACA KERANA BANYAK INFO-INFO YANG MENARIK DI SINI. TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBACA -tokai kedai

Monday, December 10, 2012

Kopi Tahi Gajah
Kopi ini sangat terkenal di Thailand sekarang ini. Kopi yang dihasilkan daripada najis haiwan itu dikenali sebagai Black Ivory. Kira-kira 20 ekor gajah mengeluarkan najis yang mengandungi biji kopi di sebuah pusat pemuliharaan haiwan itu di wilayah Chiang Rai, utara Thailand.Gajah-gajah itu diberikan makan biji kopi yang kemudian dikeluarkan bersama najis haiwan tersebut. Biji kopi itu dijual pada harga AS$1,100 (RM3,361) bagi setiap satu kilogram (kg) yang merupakan antara yang termahal di dunia.Beberapa hotel mewah di dunia menawarkan minuman tersebut kepada para pelanggan pada bulan lalu yang bermula di utara Thailand diikuti Maldives dan kini Emiriyah Arab Bersatu.

Harga untuk secawan kopi itu ialah AS$50 (RM152.77).

Ia bermula dengan memilih ceri kopi yang terbaik dari jenis Thai Arabica dari ketinggian setinggi 1500 meter. Setelah dinyahkan oleh gajah, kopi-kopi itu dipilih denganmenggunakan tangan gembala gajah dan isteri-isteri mereka dan kemudian dikeringkan di bawah matahari dan seterusnya dipanggang. Kira-kira 10,000 biji dipilih bagi setiap kilogram kopi panggang itu. 33 kilogram ceri kopi yang diperlukan untuk menghasilkan hanya satu kilogram Ivory BLACK COFFEE

"Apabila seekor gajah memakan biji kopi, perut haiwan itu menguraikan protein yang terdapat pada kopi yang menjadi punca utama ia menjadi pahit," kata Blake Dinkin yang membelanjakan AS$300,000 (RM916,649) untuk memajukan penghasilan kopi tersebut.

Sebelum mengemukakan cadangan kepada Yayasan Gajah Segi Tiga Emas yang mengendalikan pusat pemuliharaan itu, Dinkin menyatakan dia bekerjasama dengan seorang pakar haiwan yang berpangkalan di Kanada untuk melakukan ujian darah di beberapa zoo gajah.

Ujian itu menunjukkan gajah-gajah berkenaan tidak menyerap sebarang bahan kafeina kerana memakan biji kopi. Menurutnya, gajah memakan 33kg biji kopi untuk menghasilkan 1kg kopi Black Ivory.

"Rasa kopi itu menakjubkan," kata isteri seorang warga Amerika Syarikat, Asleigh Nelson di sebuah hotel.

Pengeluaran Ivory BLACK COFFEE juga memberikan pendapatan yang lumayan untuk isteri-isteri daripada gembala gajah untuk membantu perbelanjaan perlindungan mereka seperti kesihatan, yuran sekolah, makanan, dan pakaian.

50 kg kopi telah disediakan untuk 2012. Bekalan akan meningkat pada tahun 2013 tetapi faktor-faktor termasuk ketersediaan ceri kopi yang berkualiti tinggi, selera gajah, bilangan biji dimusnahkan melalui mengunyah kacang, keupayaan gembala gajah dan isteri-isteri mereka untuk memilih kacang dengan tangan (10,000 biji sama satu kg kopi Ivory Hitam) semua mempunyai kesan ke atas bekalan. Dengan bekalan yang terhad itu, Kopi Ivory Hitam hanya akan didapati di pilih hotel lima bintang di seluruh dunia.

Ini bermakna permintaan tinggi daripada bekalan. Ia semestinya satu bisnes yang baik dan menguntungkan.
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...